Edublogs; una eina per al portafolis digital de l'alumne

Cercant una eina per crear portafolis digitals de l'alumne he optat per fer servir Edublogs, una plataforma de blogs educatius basada en el l'entorn gestió de continguts Wordpress (CMS).

L'objectiu d'utilitzar un blog com a portafolis digital té com a objectius principals:

  • Fer visible el treballat i après, permetent que l'alumne o alumna reflecteixi el seu propi punt de vista sobre el seu aprenentatge, facilitant que reflexioni i que treballi la competència d'Aprendre a aprendre.

  • Estimular la creativitat de l'alumnat, el coneixement entre ells i nosaltres, i potenciar la investigació dels seus interessos.
  • És una eina d'avaluació, que a més ofereix una visió més àmplia i profunda del que l'alumne sap i pot fer.
  • Sol ser més fàcil d'utilitzar i més visual que altres eines com els llocs webs, plataformes educatives (no obertes)...
I en concret algunes característiques que fan a Edublogs com una eina destacable són:

  • Totalment orientat a l'àmbit educatiu; permet la creació de classes on el professor pot gestionar i ajudar a l'alumnat amb els seus blogs, tots els blogs queden connectats i accessibles entre si, i té un punt d'entrada comú des d'on es pot consultar i corregir les entrades dels alumnes.
  • Basat en una eina fiable com Wordpress, un terç de les webs mundials funcionen amb Wordpress.
  • Fàcil per començar però amb funcions avançades per als més experts
  • L'opció bàsica (i suficient) és gratuïta.
Aquí podeu veure el blog de la classe el qual permet accedir a la resta de blogs de l'alumnat:






En general valoro molt positivament el seu ús però també destaco la principal dificultat; A l'alumnat li costa escriure de forma habitual i fer reflexions profundes del treballat i après. Així queda com a repte aconseguir una major implicació de l'alumnat en el manteniment del blog i fomentar la seva presència i ús a classe. Entre altres com a proposta, és el professor el primer que ha d'implicar-se mantenint i actualitzant el blog de la classe.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Algunes idees i una programació didàctica per a les oposicions

Introduint el pla d'equip dins del treball Cooperatiu

Els estàndards d'aprenentatge per avaluar