Conviure tots plegats a l'IES Santa Maria

El passat dimarts vam iniciar la formació a l'IES Santa Maria amb l'objectiu general de millorar la convivència al centre.
Vam començar la sessió fent un petit resum de l'estructura de la formació i amb dinàmiques per conèixer-nos, pensam que sempre és necessari conèixer-nos una mica més, sobretot en centres com aquest amb professorat de Secundària i Formació Professional.



A continuació  i treballant cooperativament vam passar a veure quins eren els principals reptes del centre per millorar la convivència;







El professorat va treballar molt bé i amb molta implicació i es van generar debats molts interessants, entre ells destacar els següents debats;

  • Especialment interessant va ser a l'hora de parlar de les normes del centre, una qüestió sempre amb molts matisos. Cal tenir unes normes més estrictes? Cal que estiguin consensuades amb l'alumnat? Què siguin útils per a què tot el professorat les tingui clares i faci complir? No seria millor tenir unes normes més generals i senzilles i després adaptar-les per cada grup-classe?
  • Com entenem la tolerància i la manca de respecte cap al professorat i entre alumnat? És un problema general de la nostra societat?
  • També vam parlar dels conflictes i de les sancions i ho vam relacionar amb la provenció.
  • Igualment intens va ser el debat sobre la competitivitat i solidaritat, i com la competitivitat ve fomentada pel propi sistema educatiu. Ressenyar aquí com treball cooperatiu ens pot ajudar per canviar a poc a poc aquesta visió. (veure també Boris Mir sobre el treball cooperatiu)

A continuació i per grups vam fer una pluja d'idees d'allò que pensam que era una convivència ideal al centre (de 10), i ens van sortir aquestes idees;


D'aquestes àrees vam trobar que sobretot cal que avancem (per ordre de prioritat) en millorar la participació i implicació de tota la comunitat educativa, el respecte i la tolerància i millorar la comunicació.




Finalment vam acabar la sessió amb una paraula o reflexió sobre aquesta primera sessió:


En resum va ser una sessió molt profitosa que ens ha ajudat a veure què entenem i què és desitjable per una bona convivència al centre i en què hem d'avançar al centre per aconseguir-ho. Molt bon treball companys de Santa Maria!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Algunes idees i una programació didàctica per a les oposicions

Introduint el pla d'equip dins del treball Cooperatiu

Els estàndards d'aprenentatge per avaluar