Exposició "Laboratorios de la Nueva Educación" - Centenari de l'institut-escola a la Fundació Giner de los Rios

L’any 2018 es va complir el centenari de la creació de l’Institut-Escola, el centre educatiu creat per la Junta per a Ampliació d’Estudis i Investigacions Científiques (JAE) com a assaig pedagògic per a desenvolupar els principis i els metodes de la Institució Lliure d’Ensenyament a l’educació pública.
Per celebrar-ho la Fundació Giner de los Rios ha organitzat una exposició amb el títol «Laboratorios de la nueva educación. En el centenario del Instituto-Escuela ».

Resulta molt interessant poder llegir i veure tot el procés que va seguir aquesta institució i com van expandir aquest model amb l'alumne com a protagonista del seu aprenentatge, a molts d'altres centres de l'Estat. Però sobretot el més interessant és poder veure com els seus principis i conceptes pedagògics de fa cent anys continuarien avui en dia considerant-se innovadors i rompedors en la majoria de centres.

Els principis d'ensenyament a l'Institut Escola ordenats per la seva eficàcia eren aquests:
  1. L'acció.
  2. L'estudi de la natura o de les coses i l'exercici de coordinar les observacions.
  3. Les lectures convenientment reelaborades o assimilades.
  4. El diàleg entre professor i alumne
  5. L'exposició feta pel docent.








Les paraules d'un dels ideòlegs de l'Institut Escola el pedagog i historiador Manuel Cossío, que entre altres coses va rescatar de l'oblit a El Greco, continuen vigents, encara avui en dia, per transformar els nostres centres:








Aquí hi ha un recull d'algunes imatges de l'exposició: https://photos.app.goo.gl/GrfnoEZ3dvmGuwTWA


L'exposició es pot ara consultar en línia:
http://laboratorios.fundacionginer.org/presentacion/ amb un molt interessant dossier.


L'Institut-Escola va funcionar durant 18 anys i molts d'aquests docents varen ser promotors o van participar directament a les Missions Pedagògiques organitzades a la II República per tal d'alfabetitzar a la població i difondre la cultura. Aquest interessant documental ens fa una mostra de la bona feina d'aquestes missions:





Articles relacionats:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Algunes idees i una programació didàctica per a les oposicions

Introduint el pla d'equip dins del treball Cooperatiu

Els estàndards d'aprenentatge per avaluar